Søvn er viktig
Søvn er vesentlig for god helse. Dårlig nattesøvn går ut over arbeidsevne, konsentrasjon og produktivitet om dagen. I tillegg går det ut over humør og livskvalitet. Psykisk ubalanse kan være en årsak til søvnproblemer, og et resultat av søvnproblemer over tid.
Noen opplever at det er vanskelig med innsovning, slik at de blir liggende lenge våkne før de sovner. Andre har problemer med hyppig oppvåkning og urolig søvn. Noen har en forskjøvet døgnrytme som gir stadige problemer med å komme seg opp om morgenen.
Håndtering av søvnproblemer
Det er normalt å være søvnløs en gang i blant, men dersom søvnproblemene vedvarer og går ut over hvordan du fungerer til daglig og normal trivsel, er det ekstra viktig å fokusere på god søvnhygiene. Rådene under tar sikte på å oppbygge søvnbehov, å respektere døgnrytmen og å unngå høy aktivitet om kvelden og natten.
God søvnhygiene:
- Regelmessig mosjon, men avslutt minst 3 timer før sengetid.
- Unngå å sove på dagtid
- Ikke opphold deg i sengen lenger enn forventet sovetid.
- Stå opp omtrent samme tid hver dag, også i helger.
- Få minst 3o minutter med dagslys daglig, helst tidlig om morgenen
- Unngå å bli eksponert for sterkt lys, dersom du må opp om natten.
- Unngå kaffe, te, cola og andre koffeinholdige drikker etter kl 17.
- Nikotin virker også aktiverende , og bør unngås.
- Bruk soverommet til å sove i, ikke til jobb, mobil, pc, nettbrett.
- Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet.
- Ikke se på klokka hvis du våkner på natta.
- Lær deg en avspenningsteknikk, bruk ved oppvåkninger.
Aksept av søvnløshet
Gode verktøy er viktig, men ikke alltid nok. Ved å akseptere at man ikke sover i perioder, kan man redusere lidelse eller ubehag knyttet til søvnvansker. Aksept for kroppen og søvnløsheten kan hjelpe deg på vei mot en roligere og mer balansert tilstand, som igjen gjør kroppen mer innstilt på søvn.
Be om og ta imot hjelp når det trengs
Det er mye du kan gjøre for å ta godt vare på deg selv, men dersom du kjenner at motgangen blir for tung, skal du vite at det er hjelp å få. Noen studenter har også større utfordringer og vanskeligere livserfaringer enn vi har beskrevet. Vi håper imidlertid at de fleste finner noe nyttig her. Men kanskje du kjenner at du trenger noe mer?
Utviklingsmålet for studieperioden er som tidligere sagt «å klare seg selv», men det betyr ikke at man skal klare seg alene. Å klare seg selv betyr også å samarbeide med andre og å tørre å be om hjelp. Her har vi samlet en liste over ulike hjelpetilbud. Det finnes mange som kan hjelpe deg, og SiS helse ønsker også å være her for deg som student.
Vi er her for deg om det trengs, og vi ønsker deg lykke til med studiene og studentlivet!
Kontakt Helse
51 83 33 00
samtaletilbud@minsis.no
Rennebergstien 30, 4021 Stavanger
Åpningstider
Mandag: 08:00 - 15:00
Tirsdag: 08:00 - 15:00
Onsdag: 08:00 - 15:00
Torsdag: 08:00 - 15:00
Fredag: 08:00 - 15:00
Lørdag: Stengt
Søndag: Stengt